Klanten beoordelen ons met een 9.0
0511 53 93 39

zeilpraam de Dominee

Zeilpraam de Dominee

De Dominee is een originele zeilpraam, gebouwd rond 1900. Waar het schip is gebouwd en wanneer precies is niet bekend. De Dominee is in 2007 weer onder zeil gebracht en op een sfeervolle manier ingetimmerd. In de praam zit je heel dicht bij het water, waardoor de beleving van het zeilen veel intenser wordt.

De zeilpraam is van oorsprong een boeren schip. In het eind van de 18e en het begin van de vorige eeuw waren de wegen in Friesland erg slecht en gebruikten de boeren boten als manier van transport tussen de weilanden en de boerderij. Net als skûtsjes werden de pramen eerst gebouwd van hout, om rond de eeuwwisseling steeds meer van staal vervaardigd te worden. De romp van een praam is te vergelijken met die van een skûtsje, alleen nog lager en zonder dek en opbouw. Hierdoor waren de pramen zeer licht en konden ze heel ondiep in het water liggen. Ideaal voor vervoer door smalle, ondiepe slootjes en kanaaltjes. Met de pramen kon worden gezeild, maar vaker werden ze door middel van bomen voortbewogen. In het midden van de vorige eeuw werd het zeilen en bomen gaandeweg vervangen door het duwen met motorbootjes. Er werden echter nog wel wedstrijden gezeild met de zeilpramen.

Gegevens:

De Dominee
bouwjaar: rond 1900
zeiloppervlak: 60 m2
lengte: 10,50 m
max. aantal gasten: 12

Kenmerken:

De Dominee kenmerkt zich door de ruime kuip en comfortabele banken. De pramen van Annage zijn voorzien van een elektrische aandrijving. Een praam is een open platbodem, er is dus geen interieur aanwezig. Wel maakt het ontbreken van een interieur de boot tot een zeer snelle en wendbare zeiler. Geen toilet aan boord.